GALERIJA SAVREMENE UMJETNOSTI
Pratite nas

Search

Java

  -  Izložba slika   -  Selver Begić – “Virusi, planete i prazne kartonske kutije“
NILA

Prvo je bila igra! Iza toga treba stajati čvrsto i ne dozvoliti da drugi pobiju ovaj stav.

Šta je igra?

Za Selvera igra je njegov rad, njegove boje, oblici, likovi i samo bivstvovanje. On je u jednom trenutku i ne tako davno odlučio da se posvađa sa svim “svojim umjetnicima” od kojih je učio, uzeo je i svoje omiljene knjige “strpao” ih u u praznu kartonsku kutiju i prepustio se novom “stvaranju”.

On “ovaj svijet” doživljava kao sudaranje sa paralelopipedom nekog pogrdnog imena, plaše ga ista stanja zubne paste, starih aprata za kafu, prljavih prozora iz zgrade preko puta, a najviše od svega ga brine špijunka na vratima i pomalo ključaonica – jer ako oni ne rade svoj posao, uvijek neko može doći i pokvariti njegov mir. Selver je svoj mir našao u crvenoj, zelenoj i plavoj boji, svom platnu malih, i povremeno kad mu se može, velikih formata. Ključ njegovog rada je u njegovoj igri, a igara je tako mnogo. On je izabrao da se do iznemoglosti igra “šatora ispod kuhinjskog stola i tamo stvara novi i bolji svijet za sebe”- Jedna velika figura, po mogućnosti usamljena, sa žarkom željom da voli, jedna nada u njegovom stilu i milion pitanja oko nje.
“Njegov svijet” počinje onda kad on otvori vrata i “namjesti” stepenište za svoj korak, ulicu, napravi “trenutak” koji može da mu padne na glavu odbije se i ode u nebo, oblak koji je uglavnom u obliku zmaja – laktovima se izbori sa dva krilata čudovišta, jednom dvoglavom aždajom, mrakom i naiđe na kiosk u kojem kupi novine jer je on tako odlučio.
On odbija naviku svih nas da vjerujemo u spoljašnji svijet.

Kada viruse, planete i darvinovu teoriju postanja stavite u jednu kutiju dobijete Selevorovo danas i sutra, uz to dobijete sposobnost da čujete miris tratinčica, ukus klikera, i to da uvijek možete kupiti frak i zviždati niz ulicu.

Juče je ostavio za sobom, kao i pjezaže!

(Tekst za izložbu napisala Ena Mitrovska)

Selver Begić je rođen 1981. godine u Postojni, Republika Slovenija. Srednju Umjetničku školu završio je u Bihaću 2002. godine, a 2012. godine diplomirao na Akademiji likovne umjetnosti u Banja Luci, smjer Slikarstvo u klasi profesora Vese Sovilja. Do sada je izlagao više puta na grupnim i samostalnim izložbama.