GALERIJA SAVREMENE UMJETNOSTI
Pratite nas

Search

Java

  -  Izložba fotografija   -  Emina Huskić – “Dark side of the body“
NILA

Riječ je o seriji fotografija – aktova smještenih u lighbox-ove, gdje se kombinacijom svjetla i fotografije na performativan način tretira naš odnos prema ljudskom tijelu .
Rad je zasnovan na dualizmu, odnosno poigravanju binarnim opozicijama prisutno-odsutno, lijepo-ružno, a realizuje se također kroz jednu takvu opoziciju svjetlo-tama, stvarajući specifične tenzije između realnog i simboličnog, prihvatljivog i odbojnog. Sam naziv izložbe, “Dark side of the body” (”Mračna strana tijela”), naslućuje postojanje druge (svijetle) strane tijela, gdje opet imamo igru uključivanja/isključivanja onoga što se po logici binarnih opozicija podrazumijeva.
Po riječima autorice, radi se o preplitanju poetike lijepog sa poetikom morbidnog, a prelaz iz jednog u drugo postaje jasan kada se upale svjetla i kada ono što je tamno/skriveno postaje svijetlo/vidljivo.

O autorici:
Emina Huskić je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2011. godine, odsjek Grafički dizajn. Jedna je od osnivača prve profesionalne BiH bodypaint grupe “Color Crew“ koja se nedavno predstavila na NUS Festivalu suvremene umjetnosti u Splitu , 2013. godine. Ove godine je izlagala na kolektivnoj izložbi “Inicijacija u Salonu za proslave“, u galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu. Prošle godine učestvovala je na Mikser festivalu u Beogradu, zatim 2011. godine u projektu “Emporio Drangularium“ u galeriji CeKA Charlama i Art Excange u Rovinju.

Leave a Comment